Te jó Ég, hányszor elhatároztam már... lefogyok, jól fogok kinézni, egészséges leszek, mostaztántényleg...

Sosem ment. Előre eldőlt a fejemben, előre elhatároztam, anélkül, hogy igazán megpróbáltam volna. sosem volt igazi "miért" mögötte. Miért akarok lefogyni? Miért akarok vékonyabb, sportosabb, "szebb" lenni? M-nek így is tetszem! Meg is mondja nap mint nap. Mindig mellettem áll. És most is. Bár tetszem neki, a legutóbbi kiborulásomra halk, de megragadó választ adott: "Ha ennyire zavar, tegyél végre ellene."

Először nem is értettem. Hiszen ezzel szenvedek évek óta! A rohadt utolsó 10 kilóval! Nem akar lemenni rólam! Ebben élek, ezzel fekszem, ezzel kelek!!! Mi a fene...?

És akkor leesett. Egy nagy fenét tettem érte. Persze, persze, kipróbáltam csomó mindent. Számolgattam kalóriát, követtem különféle diétás étrendeket. Sosem fejeztem be. Minden áldott alkalommal feladtam. Vagyis, a vicc az, hogy nem is feladtam. Inkább nem éreztem azt, hogy igazán akarom. Fura egy érzés, akarod is, meg nem is. De amit megtanultam sok évi próbálkozás alatt, hogy ha nem AKAROD, csak akarGATod, veszett fejsze nyele. Minek? Kár az energia. Találd meg a MIÉRT-et. És az bármilyen akadályon átsegít. MIÉRT nélkül viszont olyan, mintha nekivágnál átkelni a Csendes Óceánon navigáció nélkül. Csak szenvedni fogsz. 

Nagyon sok segítő, személyiség-fejlesztő, stresszoldó könyvet olvastam. Íme, a következtetés -egy olyan ember szájából, aki totálisan vizet prédikál és bort iszik. Ó, igen. Fantasztikus tehetségem van arra, hogy osszam az észt. Mindent el tudok mondani, amit a könyvekből, podcast-okból, meditációkból tanultam. Csak épp én magam nem alkalmazom... A tudás fantasztikus dolog. De egyáltalán nem elég. Ha az információ elég lenne az álmaink megvalósításához, valószínűleg százával szaladgálnának mindenütt a sportos, vékony, milliomos jacht-tulajdonosok. Vajon miért nincs így? Mert amint büdös lesz a munka, vagyis tenni is kéne azért a bizonyos álomért, azonnal megtaláljuk a legfrappánsabb kifogást, hogy akkor és ott éppen mi az oka, hogy feadjuk. Mert a politika, meg a gazdasági helyzet. Ráadásul a gyerekek és a férj. Na meg az anyós meg a munka. És a háztartás is szalad, meg különben is, kinek van erre ideje/pénze/energiája, megkülönbenistisztahülyeség.

Hát, tudjátok mit? Nekem ebből tök elegem lett. Dühös vagyok, hogy nem vagyok képes EGY HÉTRE végigcsinálni egy megadott diétát, és igazából tökmindegy, hogy az épp vegán vagy paleo vagy 1500 kalóriás. Két nap a maximum és már ömlenek a fejemen kifelé a kifogások ógy, hogy totál eltakarják előlem a hosszú távú képet. Az agyunk zseni. Olyan igralmatlan gyorsasággal veszi át az irányítást, hogy észre sem veszed. Visszavezérli a gondolataidat a bazális gangliába, és szépen rádzárja a szokás-kör hatalmas vaskapuját. Ebből próbálj kitörni, öcsém!

A cél, hogy mielőtt a vaskapu bezár, válts! Egyik vágányról a másikra, tered át a gondolatmenetet, hogy az ne szokássá, megtörhetetlennek tűnő habitussá váljon a bazális gangliában. Egy másodpercnyi eltérítéssel a prefrontális kéregbe kell ezt juttatni, agyunk vezérigazgatójához, aki márpedigcsakazértis tudatos döntéssé, nem pedig autópilóta-cselekvéssé változtatja azt. Erről fogok még írni, borzasztóan érdekes téma! 

De most vissza a változáshoz. Mint már írtam, elég volt, betelt a saját poharam. És bár előttem egy hatalmas költözés Írországból Magyarországra 10 év után, két gyerekkel, férjjel, kutyával, macskával, egy félállás, aminek mennie kell, hogy elég pénz legyen, roller derby - a görkoris csapatsport, amit űzök-, most döntöttem úgy, hogy ennek vége. Sosem próbálkoztam igazán. Minden ugyanúgy ment, a diéta tipusától függetlenül, saját magam szabotálásával. Vége ennek a mizériának, ennek a lent-fönt káosznak, ami egy-két kiló ingadozásával jár. 

Íme, a kihívás. A hazaköltözésünkig lefogyok 10 kilót. Lefutom a félmaraton hosszúságú akadályfutást immár negyedszer, de ezúttal 3 óra alatt. És elkezdek balettozni. 

2019 február 16-ra spicc-cipőben akarok gyakorolni és lemenni spárgába. 

365 nap, 10kiló, egy félmaraton és körülbelül 30 fok a 180-ig. Hogy ebből mi fog kisülni...?